Over mij

Bénédicta van Wijk - Akpaca​

 

Ik werd geboren in Cotonou, Benin in 1969 als 7e  van de in totaal 9 kinderen van mijn ouders Célestin Akpaca en Adèle Apovo. Na vrij vroeg gestopt te zijn met mijn middelbare schoolopleiding en door te gaan met een opleiding tot kapster, begon ik op 15 jarige leeftijd als onderneemster met mijn eigen kapsalon. Een aantal jaar later ontmoette ik mijn man Henk, die vanuit de landbouw universiteit Wageningen werkzaam was in Benin aan de universiteit van Abomey-Calavi.

In 1989 trouwden wij en ging ik met hem mee terug naar Wageningen, waar wij samen ons leven en gezin opbouwden. Hier, leerde ik de Nederlandse taal snel kennen en voelde ik mij al snel op mijn plek. Ik ben door de jaren heen actief geweest als actief als kapster, lerares Frans, aerobic trainster, sportmasseuse en danslerares en ook werkte ik 10 jaar met veel plezier als vrijwilligster bij organisatie Terre des Hommes. Al tijdens ons leven met kinderen, maar vooral na de dood van mijn man en het uit huis gaan van de kinderen reisde ik veel over de hele wereld. Van Senegal, Ethiopië en Tunesië, tot Suriname, China en Japan.

Vooral tijdens mijn reizen na het gezinsleven en een heftige tijd, vond ik mijn inspiratie terug en besloot ik mijn oude, maar nooit verdwenen passie weer op te pakken; kunst. Met als bron mijn wereldse reizen, roots, mooie en minder mooie, maar vooral heel bijzondere herinneringen aan Afrika en mijn jeugd maak ik kunst in de vorm van abstracte schilderijen en bronzen beelden. Soms kleurrijk, soms minder kleurrijk, soms bijna kinderlijk en soms grotesk, maar altijd met een vleugje idyllische nostalgie naar mijn Afrika. 

Nu eindelijk na een lange tijd van fantaseren en visualiseren, mag ik één van mijn grootste dromen realiseren; mijn eigen galerie. Mijn motivatie achter deze galerie is, naast het delen van mijn verhaal met als medium mijn eigen kunstwerken, het creëren van een ontmoetingsplek, broedplaats en podium voor andere mensen, vrouwen, kunstenaars en bijzondere zielen met een verhaal. Ik hoop op deze manier ook een positieve bijdrage te leveren voor het mooie dorp van Bennekom, waar ik al meer dan 20 jaar met heel veel plezier leef. 

Galerie Bonaventura – ‘’Een plek om geïnspireerd te raken en te inspireren, en ontmoetingsplaats voor gesprekken over kunst en het leven.’’ Ook is conversatie les Frans te volgen in de galerie.

Liefs, 
Bénédicta